Brexit.

A vég kezdete.

brexit-3.jpg

 

   Brexit. Szó, amelyet még a háziasszonyok is ismernek. Ismernek, de tartalommal nem tudják megtölteni. Ez még nem lenne baj. A baj ott van, hogy az értünk felelős politikusok sem. Ebből a gittegyletből még senki sem lépett ki.

Annyi a kérdőjel, hogy Európa a katasztrófa szélén áll. Annyi a megoldatlan kérdés, és olyan az unió döntéshozatali gyakorlata, hogy biztosra kilehet jelenteni, hogy pár tagállamnál majd elszakad a cérna, és újabb népszavazások lesznek. Első probléma mindjárt a közös parlament. Meddig él majd a 73 brit képviselő mandátuma? Hogyan alakulnak majd át az unió szervei? Hogyan osztják majd el a megüresedett helyeket? 

Pénz. A brittek az egyik legnagyobb befizetők voltak. Mi lesz az alapokkal? Mi lesz a brit befektetésekkel a kontinensen?

Itt jön a képbe Szlovákia. Már csak azért is, mert az ET elnöksége hat hónapig Pozsonyban van. Ficónál. Annál a Ficónál, akinek belügyminisztere napról napra süllyed az ingoványba. Nem kell Matovic, Sulik vagy Lipsic kérdéseire választ adnia. Az viszont felettébb érdekes, hogy honnan szerezte mesés vagyonát miniszteri regnálása alatt. Nem voltak belső infók neki és Pociateknek a vállalkozásaik menedzseléséhez? Nehéz kérdés. Főleg akkor, mikor Ficónak szinte minden pillanata az uniójé lesz. Jó lenne hat hónap tűzszünet. Ahhoz viszont Kalináknak mennie kell. Jaa, és nem mellesleg 90000 szlovák állampolgár létéről vagy nem létéről halvány fingja sincs országuk miniszterelnökének. 

Brexit. Megszívtuk.

 

Somorja 2016.06.23